Kængurupleje til nyfødte

Alle nyfødte kan have gavn af kængurupleje, men metoden anbefales især til præmature og nyfødte med lav fødselsvægt.

Da jeg selv sad på hospitalet med min for tidligt fødte, ville jeg gøre alt, for at hans krop kunne modnes hurtigt. Jeg fik kort beskrevet, hvad jeg kunne gøre for at hjælpe ham, og det tog jeg meget seriøst. Det handlede om at give hud mod hud døgnet rundt, at etablere amningen hurtigt, og at skabe et trygt og roligt miljø, med sensorisk stimulation, der minder om stimulationen i maven.

Fordele ved kængurupleje

Det er ikke kun mens man udfører kængurupleje, at der er en effekt af metoden. Faktisk har et studie vist forbedringer hele 20 år efter kænguruplejen er givet. Selvom der ofte er fokus på for tidligt fødte og børn med lav fødselsvægt, er det ikke kun dem, der drager fordele af plejen. Moderen, andre primære omsorgspersoner og nyfødte inden for normalen mærker ligeledes en positiv forskel ved plejen.

Fordele for nyfødte

 • Bedre og dybere søvn
 • Stabilisering af temperatur, blodtryk, hjerterytme og vejrtrækning
 • Forbedring af immunsystemet
 • Vægtøgning
 • Bedre tilknytning med mindsket stress og gråd
 • Kortere opholdstid i hospitalets stressende omgivelser
 • Understøtter hjernens modning og fremtidige udvikling

Fordele for forældre/omsorgspersoner

 • Styrker tilknytningen og forælder-barn kontakt
 • Følsomhed overfor og opmærksomhed på barnets signaler
 • Øger mælkeproduktionen og styrker amningen
 • Nedsætter risikoen for fødselsdepression

Hud mod hud er en vigtig del af kængurupleje

Hud mod hud er godt for alle, børn som voksne. Hos for tidligt fødte og babyer med lav fødselsvægt, anbefales det dog især, fordi det kan hjælpe med en positiv udvikling og modning.

Som huskeregel skal man gå efter at skabe et miljø, der minder om det trygge, mørke og tætomsluttende miljø i maven. Det kan f.eks. gøres ved at bære barnet som en kænguru bærer ungen i sin pung. Brug en vikle til at have hud mod hud mens du laver daglige gøremål. På den måde vil dit barn blive stimuleret af dine bevægelser, hud og hjerterytme, samtidig med at den tætte omslutning fra dig og viklen stimulerer føle- og muskel-ledsansen.

Amning

En hurtig etablering af amning og udelukkende amning (hvis muligt) er et vigtigt punkt i kængurupleje. Modermælk indeholder al den næring din baby har brug for for en sund og positiv udvikling. Når den nyfødte lægges på moderens mave efter fødslen, har det evnen til at finde mors bryst (breast crawl). Nyfødte har en medfødt sutterefleks, som er på sit højeste 20-30 minutter efter fødslen, hvorefter den vil være mindre stærk det næste døgns tid. Det er derfor ideelt at etablere amningen inden for dette tidsrum. Desværre er det ikke altid muligt, og man skal i de tilfælde fokusere på hurtigt, at etablere amningen og gøre forholdene med flaske eller sonde så lig med amning som muligt. Det kan f.eks. gøres ved at give sonde eller flaske, mens barnet ligger ved dit nøgne bryst.

Kængurupleje kræver støtte til omsorgspersonerne

Tidligt HjemmeOphold (THO)

Ved en præmatur fødsel, siger man som hovedregel, at man skal blive på hospitalet indtil terminsdatoen er nået. Dog kan man udskrives på Tidligt HjemmeOphold (THO), hvis det vurderes sikkert af læger og sygeplejersker. THO er klart at foretrække, da hjemlige omgivelser vil sænke både jeres og baby stressniveau og give mulighed for at etablere jeres naturlige ro og rytme.

Opfølgning i eget hjem

Når man er sendt hjem på THO er man ikke udskrevet fra hospitalet. Sundhedsplejersker der er specialiseret i dit behovsområde (f.eks. præmaturitet) vil komme på flere ugentlige besøg, og man skal fortsat til løbende kontrol på hospitalet, indtil det vurderes man er klar til at blive helt udskrevet. Planen for THO er en individuel plan, som løbende bliver lagt ift. jeres behov.

Har du nogen spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til præmaturitet, kængurupleje, amning og den sansemotoriske udvikling, er du velkommen til at kontakte mig her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *