Hud mod hud – det vigtige kærlighedsboost

Hud mod hud opstår når to personers hud berører hinanden. Det giver et boost af hormoner (f.eks oxytocin), som styrker tilknytning, følesansen m.m. Huden er vores største organ, og nerver sender konstant beskeder til hjernen om berøring. Det kan altså være voldsomt for baby at komme ud af den trygge mave og mærke verden. Man anbefaler altså metoden til lige efter fødslen, men jeg ser er ingen grund til ikke at fortsætte i længere tid.

Hud mod hud lige efter fødslen

Før i tiden var det normalt, at babyer blev målt og vejet lige efter fødslen. Det er dog lavet om i dag, da det er kommet frem hvor vigtig den første kontakt er for baby og mors trivsel. Af den grund er det i dag normalt, at baby lægges direkte op på mors nøgne mave eller bryst lige efter fødslen. Hvis moren ikke er i stand til at give hud mod hud, må far overtage indtil moren er klar.

Fordele lige efter fødslen:

  • Nedsætter babys stressniveau og eventuelle smerter
  • Giver bedre søvn
  • Øger tilknytningen mellem omsorgsperson/mor og baby
  • Regulerer babys hjerterytme, temperatur og vejrtrækning
  • Forebygger gråd på længere sigt
  • Stabilierer moderens temperatur
  • Forbedrer immunsystemet, fordøjelse, vægtstigning og blodsukkerniveau
  • Øger sandsynligheden for en god start på amningen og påvirker positivt længden af ammeforløbet 

Kængurupleje og præmaturitet

Et studie peger på, at fortidligt fødte børn, der har modtaget det man betegner kængurupleje (hud mod hud, amning m.m.), har sociale og adfærdsmæssige fordele af plejen 20 år efter, de modtog den. Udover at kænguruplejen har sociale og adfærdsmæssige fordele, peger studiet også på, at plejen kan være en betydningsfuld måde at beskytte mod tidlig død.

Hud mod hud gør begge parter lykkelige

Så hvorfor stoppe? Jeg hører tit, at forældre fokuserer på hudkontakten den første måned af deres barns liv. Det er super godt, MEN man må MEGET GERNE fortsætte så længe, man finder det passende. Effekten stopper nemlig ikke, fordi der er tale om et større barn og en voksen, to børn eller to voksne. Det er en kropslig mekanisme, som bl.a. gennem oxytoxin, får os til at finde ro og velvære.

Har du spørgsmål til dette indlæg, hud mod hud, præmaturitet eller kængurupleje, kan du kontakte mig her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *