Følesansen – et pejlemærke i verden

Følesansen spiller en vigtig rolle for vores kropsbevidsthed, samt vores forhold og tilknytning til omverdenen. Hvis vi som børn eller voksne har en lav eller høj tolerance for berøring, kan det skabe en adfærd, som er uhensigtsmæssig ift. de aktiviteter, vi skal deltage i. Det kan på længere sigt skabe problemer, som påvirker vores livskvalitet.

Følesansens betydning for vores væren i verden

Følesansen er aktiv HVER gang vi er i berøring med noget, og bruges til at navigere i verden. Den er placeret i hud og slimhinder, og udvikles allerede under graviditeten, hvor fosterets følesans stimuleres i moderens mave. Sansen spiller en væsentlig rolle for vores kropsfornemmelse og motoriske planlægning. Det gør den fordi, den fortæller os om det vi er i berøring med (varme, kulde, overflader, teksturer mv), så vi kan reagere hensigtsmæssigt. Vores reaktion på taktil stimulation handler både om vores toleranceniveau og sanseintegration.

Integration af følesansen

Som ved alle andre sanser, er de sensoriske stimuli næring til hjernen. De sensoriske input gør at hjernen lærer at bearbejde, organisere og integrere stimuli. Det vil sige at hjernen modtager et input om f.eks. berøring, hvorerefter den sender en reaktion ud i kroppen. Sanseintegration er afgørende for om reaktionen er hensigtsmæssig eller uhensigtsmæssig.

Berøringstolerance

Stimulation af følesansen er super vigtig, og vil for mange ikke være et problem. Faktisk kan følesansen, når den stimuleres ift. den enkeltes behov, virke beroligende og samlende. Den kan dog også virke stressende og skræmmende, og kan ligefrem give smerte og paniske reaktioner hos folk med lav børingstolerance (sansesky). Hvorimod personer med høj tolerance ikke kan få nok berøring (sansesøgende).

Sansesøgende: høj sensorisk tolerance

Nogen har behov for mere sensorisk input end andre. Dem der har behov for meget sensorisk input bliver ofte betegnet som sansesøgende. De søger at få deres sanser stimuleret, så de føler sig i balance. Tegn på at børn muligvis har høj berøringstolerance kan være, at de:

  • Elsker tætsiddende tøj
  • Vil have tætte knus
  • Piller og nulrer
  • Elsker at blive beskidte (f.eks. at lege med slim, mudder, ælte bolledej osv)
  • Synes en elektrisk tandbørste eller andet vibrerende er skønt

Sansesky: lav sensorisk tolerance

Personer med lav sensorisk tolerance, betegnes ofte som sansesky. De søger væk fra sansestimuli og har en stærk reaktion på f.eks. berøring. Eftersom berøring er meget vigtig for dit barns udvikling, er det vigtigt, at det lærer at tolerere stimulation af følesansen. I risikogruppen for særligt sensitive børn er f.eks. børn der er født for tidligt. Læs mere om præmature babyer og sanseintegration her.

Børn der muligvis har en lav berøringstolerance kan:

  • Have en stærk reaktion ved berøring
  • Generes af tøj og tøjmærker
  • Føle ubehag og reagerer stærkt på bad, eller få børstet tænder
  • Være kræsne overfor madkonsistens

OBS: Ovenstående er ikke ment som et grundlag for at “diagnosticere”/sætte i bokse, og er ikke et sort/hvidt billede. Det er eksempler på sansemæssige udfordringer for at dele viden om sansernes betydning for vores adfærd. Hvis du har mistanke om sansemæssige udfordringer kan du kontakte en læge eller ergoterapeut for at få udarbejdet en sensorisk profil.

Tilpasning af berøring

Eftersom følesansen konstant er aktiv, kan det være nødvendigt at tilpasse dagligdagsaktiviteter, så de passer til dit barns tolerance og behov. Tilpasningen skal helst ske med det mål, at den på et tidspunkt ikke længere er nødvendig. Fokuser på at ramme dit barns Nærmeste Udviklingszone (NUZO), som er det sted, dit barn er i dette øjeblik, og bedst kan rykke sig fra.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til noget omkring taktil stimulation, messy play, sanseprofil og tilpasning, er du velkommen til at kontakte mig her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *