8 gode råd til overgangen til fast føde

Alle forældre ønsker det bedste for deres børn. Det gælder også når det kommer til at introducere fast føde på et tidspunkt hvor barnet er så lille og skrøbeligt. Man vil sikre sig , det bliver mæt og får alle de næringsstoffer det har brug for, samtidig med at man ikke vil tvinge sit barn til noget, det ikke har lyst til.

Mad skal ikke introduceres i en bestemt rækkefølge. Der er selvfølgelig fødevarer, man ikke skal give, og så skal madens konsistens være tilpasset barnets udvikling (f.eks. grød/mos/vælling osv.).

Det her blogindlæg handler ikke om den næring, du giver din barn, men derimod HVORDAN man kan introducere fast føde til baby og samtidig understøtte den sansemotoriske udvikling. Der er ikke en one size fits all og ingen store ændringer sker natten over. Vær derfor tålmodig og husk at tilpasse overgangen til fast føde til dit barn.

1. Vent til dit barn er klar

Det anbefales af Fødevarestyrelsen tidligst at introducere fast føde til dit barn, når det er 6 mdr., medmindre det ikke længere bliver mæt. I så fald kan man begynde at introducere fast føde fra barnet er 4 mdr.

Hold øje med følgende tegn på, om dit barn er klar til at få introduceret fast føde:

  • Når dit barn kan sidde selv eller med meget lidt støtte
  • Når dit barn har en god hovedkontrol
  • Når dit barn udviser interesse for maden ved at række ud efter den eller læne sig frem

2. Introducer en ting af gangen

Når man fra 6 måneders alderen begynder at introducere fast føde til sit barn, skal man fokusere på at holde det simpelt og rent. Det vil sige at man skal bruge rene råvarer, og kun introducere en ting af gangen, således at to nye ingredienser ikke blandes. På den måde har du styr på, hvad dit barn har indtaget, hvis der skulle opstå en allergisk reaktion. I følge det amerikanske Center for Disease Control and Prevention er de 8 mest allergifremkaldende fødevarer mælk, æg, skaldyr, fisk, peanuts, hvede, sojabønner og nødder. Din baby behøver ikke undgå disse fødevarer, men hvis I har madallergi i familien, bør den specifikke mad introduceres i samarbejde med læge eller sundhedsplejerske.

3. At overgå til fast føde er en glidende overgang

Det er en glidende overgang at introducere fast føde til sit barn. Nogen vil derfor have lyst til at begynde at introducere smage tidligt. Det kan man gøre fra 4 mdr ved at bruge FoodFeeder. Det er dog vigtigt at være opmærksom på om dit barn selv viser interesse for mad.

FoodFeeder fra KidsMe understøtter en rolig overgang til fast føde

En FoodFeeder er et spiseredskab, som minder om en sut, hvor suttens hoved er udstyret med små huller. Den fungerer ved, at putte lidt blødt mad ind i suttens hoved, så barnet kan sutte f.eks. frugtsaft og frugtkød ud af de små huller. Eftersom dit barn selv skal holde FoodFeederen, er det vigtigt for sikkerheden at det sidder op. Når dit barn bruger FoodFederen styrkes dets øje-hånd koordination og overgangen til fast føde bliver glidende.

4. Overgangen til fast føde kræver tålmodighed

Eftersom det er en glidende overgang, er det vigtigt at være tålmodig og have god tid, således at spisesituationerne bliver hyggelige. Vær opmærksom på babyskridt og de små sejre. Det er bedre at have flere små oplevelser med mad end en stor, og ingen store ændringer sker natten over.

5. Sænk forventningerne

Som ved alt andet ved forælderskab, skal man prøve at sænke forventningerne, glædes over de små sejre og være tilstede.

Det er okay, hvis dit barn spytter maden ud. Det betyder ikke nødvendigvis, at dit barn ikke kan lide maden. Prøv at introducere det på et senere tidspunkt evt. blandet med lidt kogt æble, sød kartoffel eller anden sød grønsag/frugt. Det er som sagt bedre med flere små hyggelige stunder end store stunder med pres.

Det er en stor omvæltning for dit barn, at begynde at indtage fast føde. Man skal derfor ikke regne med at barnet er klar til at droppe mælken hurtigt. Faktisk anbefales det af WHO at fuldamme til barnet er 6 mdr og derefter fortsat at supplere med amning frem til barnet er 24 mdr gammelt.

6. Lad baby deltage aktivt

At spise er en kompliceret opgave, som kræver stor kropsbevidsthed og opmærkomhed. Det tager tid at træne, og vil bestemt ikke altid være lige kønt og lige let. Find min liste over babys spiseredskaber her.

Der er mange forskellige måder, man kan lære sit barn at spise. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hvis man ikke giver sit barn mulighed for aktivt at deltage i måltidet, vil man fratage det muligheden for vigtig læring og udvikling af sansemotoriske færdigheder. Det kan derfor være en god idé at finde en balance, hvor der både er mulighed for at made dit barn og plads til, at det spiser selv.

Baby-Led Weaning (BLW) er en metode, hvor barnet er den styrende del af spisesituationen. Selvom det er helt fantastisk at have barnet som central del af måltidet, peges der i et studie på bekymring omkring barnets indtag af jern og risikoen for at kløjes i maden. BLW sammenlignes med en anden metode, som balancerer babys aktive og passive deltagelse. Denne metode kaldes Baby Led Introduction to SolidS (BLISS), og studiet der sammenligner BLW med BLISS peger på, at BLISS muligvis nedsætter risikoen for at barnet kløjes og øger jernindtaget.

Ved BLISS er barnet stadig en aktiv del af måltidet, men der er fokus på en konstant balancegang mellem babys behov og færdigheder. Når man bruger metoder hvor barnet er aktivt deltagende, øger det barnets krops-, sult- og mæthedsfornemmelse, og understøtter den sansemotoriske udvikling.

7. Tilpas den faste føde til dit barns behov

Som nævnt ovenfor skal spisesituationen hele tiden tilpasses dit barns behov. Det vil sige at den bløde og fine mad med tiden skal blive mere “fast”, så barnet i langsomt tempo og i takt med dets udvikling introduceres for andre konsistenser.

Ligeledes har babyer fra naturens side en præference for sødt. Nye smage skal altså introduceres i roligt tempo over tid. Du kan derfor blande lidt modermælk i mosen, eller koge frugt eller blande den med lidt kogt frugt og søde grøntsager. Mød dit barn hvor det er og tag små skridt. Bare fordi baby spytter ud eller viser utilfredshed, betyder det ikke at baby ikke kan lide maden.

Vær også opmærksom på at dit barns tarmsystem skal være klar til at nedbryde og optage næringsstofferne fra maden. Det anbefales derfor at bruge kogte grøntsager og frugter i starten, og kun give meget små portioner.

8. Vær dit barns spejl

Babyer lærer bl.a. ved at observere og spejle sig i deres forældre. Du skal derfor være dit barns spejl og vise det, hvordan man spiser og hvordan det smager ved f.eks. at sige “mmmm” og smile. På den måde kan du hjælpe dit barn til at få opmærksomhed på den faste føde, og vise det hvad man kan gøre med det. Derudover bliver det en social oplevelse med mulighed for positiv interaktion og emotionel spejling.

Hvis du har spørgsmål til emnet, er du velkommen til at kontakte mig her. Læs også om at etablere spiseevnen hos den nyfødte her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *