Top 4 spiseredskaber til babys første mad

Dit barns første spiseredskab kan, som med alle andre babyprodukter, være uoverskuelig at udvælge. Der er altid et kæmpe udvalg, og det kan altså være svært at få et overblik. Både over hvilke spiseredskaber der egentlig er behov for, og hvilke der er hensigtsmæssige.

Derfor giver jeg her mit bud på 4 spiseredskaber til dit barn. Spiseredskaberne er valgt ud fra både faglige og personlige overvejelser, og derfor kigger jeg på nødvendighed, ergonomi og kemikalier. Spiseredskaberne er fundet mhp. den normale udvikling og behov. Har du spørgsmål om specielle redskaber, behov mv., kan du kontakte mig her.

FoodFeeder kan være et af barnets første spiseredskaber

Spiseredskab:
FoodFeeder fra KidsMe

FoodFeeder er et spiseredskab, man kan bruge til at introducere forskellige smage til sit barn. Det bruges ofte før barnet får fast føde, og understøtter en glidende overgang. Spiseredskabet kan bruges fra 4 mdr og fra at dit barn kan sidde selv uden støtte.

Sådan fungerer den

FoodFeeder ligner en sut (se billede), som har nogle små huller ved suttehovedet. Den fungerer sådan, at man putter lidt kogt grøntsag eller frugt ind i FoodFeederens hoved som dit barn herefter kan bide/mase ud gennem de små huller og ind i munden. På den måde kan barnet selvstændigt udforske, og blive tryg ved, den nye smag, øve at tygge og træne øje-håndkoordination.

Få 8 gode råd til at introducere fast føde til din baby her

Spisesæt

Et spisesæt er nok det første, man tænker på, når man skal have spiseredskaber til sit barn. Spisesættet skal være i et sundt og slidstærkt materiale uden en masse kemikalier. Derudover skal man være opmærksom på, at det er ergonomisk hensigtsmæssigt, så det bedst muligt støtter de specifikke behov.

Da vi skulle vælge et spisesæt til vores dreng brugte jeg lang tid på at lede efter et, der passede mine krav bare nogenlunde. Vi gik efter at spisesættet ikke skulle være forvirrende/distraherende, og at det ikke skulle være farligt ved at have skarpt og tungt bestik. Vi undgik altså en masse farver og figurerer, samt tungt metalbestik. Efter at have overvejet stål, melamin mv. faldt valget på et simpelt spisesæt fra Filibabba (se billede).

Spiseredskab:
Spisesæt i bambus fra Filibabba

Spisesættet er lavet af bambus, hvilket er et bæredygtigt og slidstærkt materiale. Det er testet iht. Regulation EC no. 1935/2004 og indeholder ikke PCP Pentachlorophenol, PVC, phthalater og BPA samt Formaldehyd. Sættet består af en ske, en gaffel, to dybe tallerkner og en kop uden hank eller tud.

Åben kop

Når baby drikker af åben kop aktiveres læbe- og tungefunktionen. At kunne drikke af åben kop er altså et vigtigt udviklingstrin for baby, og små, åbne kopper kan være særlig designet til at hjælpe med det. Hvis dit barn har svært ved at holde på en kop uden hank, kan man få kopper med non-slip silikonegreb og taktile (føle) knopper. Det gør koppen skridsikker, samtidig med at de taktile (føle) knopper vækker følesansen og sender opmærksomhed ned i hånden og omkring koppen.

Bestik med gode greb er et vigtigt spiseredskab

Bestikket skal være med gode greb, så de nemt kan holdes på, have en passende dybde, så man ikke spilder, og have en klar overførselsværdi til “voksenbestik” (uden selvfølgelig at være farligt). Man kan sagtens få bestik med greb, som er mere lette at bruge i starten, men hvis dit barn har en normal udvikling, er der for det meste ingen grund til at gøre det for “nemt” for barnet. Dog kan en lille blød gummiske, fungerer godt til de helt små, som skal lære at spise. Du skal fokusere på at ramme DIT barns nærmeste udviklingszone.

Tallerkener med høj kant

Tallerkener med høj kant sikrer at barnet kan få fat i maden, uden det med det samme skubbes ud over kanten. Man kan både få tallerkner som er ruminddelt, og nogen som ikke er. Vi valgte dem uden forskellige rum, da jeg ikke vurderede rumdeling som nødvendigt for min dreng. Hvis dit barn har svært ved at have overblik, har visuelle problemer, sensitivitet overfor fødevarer eller du f.eks. vurderer det som nemmere at holde øje med madindtag og portionsstørrelse, kan en ruminddelt tallerken være et fint spiseredskab.

Højstolen er også et spiseredskab

Det kan godt være, at man ikke tænker på en stol som et spiseredskab, men den er utrolig vigtig, når det kommer til dit barns måltider. En god stol er en sikker base, hvorfra dit barn kan slappe af og fokusere på måltidet (det er sværere end som så). Husk at dit barn ikke har godt af at sidde i en stol før det kan sidde helt selv med stabile hofter fra ca. 6 mdr. Nogen stole kan dog indstilles, så en mindre baby kan sidde der i kort tid af gangen (det er stadig ikke den bedste løsning).

Vi har en udgået Ikeastol uden fodstøtte og med aftageligt bord. Det er bestemt IKKE den bedste løsning, så derfor vil jeg ikke skrive mere om den. Derimod har Forbrugerrådet Tænk i 2016 testet højstole, og i 2017 testet om fejlene var rettet. De har undersøgt stolenes ergonomi og kemikaliesammensætning, og nåede i 2016 frem til 4 stole, som passerede testen.

Når man skal vurdere om en højstol er god for et barn/baby, skal man bl.a. kigge på:

Ergonomi

 • Rygstøtten skal give god støtte til barnets ryg
 • Sædet skal tillade at barnet kan bevæge sig i stolen (vær obs på blodtilførslen til benene)
 • Barnet skal kunne hvile hele foden på fodstøtten
 • Dit barns siddestilling ved spisebordet skal ikke begrænses af generende dele på stolen
 • Stolen skal både være stabil fortil, bagtil og til siderne
 • En god sele og sidebeskyttelse skal hjælpe dit barn til at sidde sikkert og behageligt
 • Det skal være muligt løbende at justere stolen ift barnet

Vær derudover opmærksom på om stolens aktuelle sikkerhed er i orden: løse dele og risiko for at få fingrene i klemme skal minimeres.

Kemikalier

Det vrimler med kemikalier i mange forskellige former. Heldigvis er der mærker, som kan pege på om sikkerheden er i orden. Hold øje med om stolen (og andre produkter) har et advarselsmærke, er CE-mærket og IKKE indeholder:

 • ftalater,
 • flammehæmmere,
 • PHA’er og
 • fenoler
 • formaldehyd
 • tungmetaller

Forklæde & plastikunderlag som spiseredskab

Messy play all day! Det er vigtigt at være rolig og afslappet omkring det faktum, at det kommer til at svine. For at understrege vigtigheden af at lade dit barn være aktivt deltagende under måltidet, har jeg medtaget “forklæde & plastikunderlag” som spiseredskab. Læs om det og få top 9 gode råd til at overgå til fast føde her. Hvis man hader svineri, men stadig vil støtte sit barns aktive deltagelse i måltidet, kan man gøre det nemt for sig selv ved:

 • At give barnet et vandafvisende forklæde med ærmer på. Det gør dit barn langt mindre beskidt, og er hurtigt og nemt at gøre rent.
 • At lægge et plastikunderlag under højstolen. Det kan f.eks. være en stor plastikpose, du kan genbruge og hurtig gøre ren.

Det er en fordel at barnet er en aktiv del af måltidet fra start. Læs mere om det og få råd til overgangen til fast føde her.

Hvis du har nogen spørgsmål angående spiseredskaber, amning og overgangen til fast føde, er du velkommen til at kontakte mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *