Hypermobilitet hos børn

Hypermobilitet er ingen sygdom, men ved manglende erkendelse kan tilstanden udvikle store gener.

Der kan være flere årsager til at en person er hypermobil. Det kan ligge i generne, men også hænge sammen med bindevævssygdomme. Lige gyldig hvilken årsag, der er til hypermobiliteten, kan der være behov for at for at skåne og styrke kroppen.

Hvad er hypermobilitet?

Hypermobilitet er betegnelsen for en særlig bevægelighed i leddene, som hænger sammen med at ledbånd og sener er særlig eftergivelige. Det er en variant af det normale bindevævs fysiske og biokemiske egenskaber, og, som tidligere beskrevet, ikke en sygdom. Bindevævet er ofte løsere og blødere end normalen, hvilket kan resultere i at man kommer til at belaste led i yderstillinger. Det er en af grundende til, at stor kropsbevidsthed er central for folk med hypermobilitet. Man skal fokusere på at belaste leddene i midterstillinger, hvor der er tyk ledbrusk. Hvis man belaster leddene i yderstillinger, kan man slide på den tynde ledbrusk og med tiden beskadige knoglen.

Personer med hypermobile led klarer sig generelt fint i hverdagen, men det kan kræve nogle tiltag, så man kan bruge kroppen hensigtsmæssigt.

Har man begrundet mistanke om at ens barn har hypermobile led, kan man få det undersøgt af en børnefysioterapeut. Det er en læge på børneambulatoriet, som skal vurdere om der kan bevilges fysioterapeutisk intervention til dit barn.

Typiske tegn på hypermobilitet

Hypermobilitet kan ses ved forskellige tegn. Generelt ses stor ledbevægelighed, men eftersom babyer er fleksible, kan det være svært at vurdere i et tidligt stadie. Derfor kan man også holde øje med tegn som:

  • Forsinket grov- og finmotorisk udvikling
  • Smerter eller træthed i ben, knæ eller fødder – især efter fysisk akt.
  • Balanceproblemer
  • Besvær med at følge med på gåture
  • Utryghed ved at komme op i højden
  • Nedsat kropsbevidsthed
  • Svage muskler omkring led

Særligt udsatte hypermobile

Generelt gælder det, at hvis man overbelaster leddene, er meget i yderstillinger og ikke er kropsbevidst, kan man opleve gener. Derudover kan gener opstå hos

  • Børn der vil lege/optræde slangemenneske
  • Sportsfolk, der dyrker kontaktsport eller idræt med stor bevægelighed
  • Hypermobile, der ikke er kropsbevidste

Se denne video for en uddybende forklaring af hypermobilitet

 

Har du spørgsmål eller mistænker du hypermobilitet hos dig eller en pårørende, er du velkommen til at kontakte mig for mere information.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *