Derfor er resiliens vigtig

Resiliens udvikles primært i barndommen, og kan være med til at påvirke i hvilken retning vi drejer vores liv.

Kender du en person, som har klaret sig godt pga. meget modgang i livet? Det kan f.eks. være den ven eller veninde, der voksede op i et belastet hjem, eller den som hele tiden oplever stress, katastrofer, dødsfald eller svigt fra nære relationer, men som alligevel er velfungerende og endda vokser af modstanden.

Når personer klarer sig godt på trods af omstændigheder med modgang, kan det skyldes, at de har en stærk resiliens, at de er særligt modstandsdygtige. Når man håndterer stress og katastrofer på en positiv måde, kan det altså hænge sammen med den enkeltes modstandsdygtighed.

Hvad er resiliens?

Resiliensbegrebet stammer fra biologiens verden, hvor det definerer økosystemers evne til at genopstå i ny form efter at være blevet ødelagt.

Forestil dig f.eks en plante, der fortsat vokser og udvikler sig positivt på trods af hård modstand.

Begrebet bruges i dag også som psykologisk begreb. Her definerer det den særlige modstandskraft en person har, og som gør at en person klarer sig bedre end forventet ved svær belastning.

Det er ikke et personlighedstræk

Resiliens er en proces, og altså ikke et personlighedstræk. Det udvikler sig fra barndommen i samspil med medfødte egenskaber og omgivelser. En god ven, et familiemedlem eller anden kontaktperson kan hjælpe det enkelte barn til at styrke modstandsdygtigheden gennem støtte i situationer med modgang.

Livets retning

Lige meget om du kommer fra en velstillet familie eller har kæmpet igennem din barndom, er modgang i livet uundgåeligt. Eftersom resiliens er med til at definere hvordan du håndterer modgang, er din resiliens vigtig for hvordan dit liv udformer sig. Spørg dig selv, hvordan du reagerer, når du møder modgang? Lærer du af det og tror på, det nok skal gå, eller lader du dig slå ud af det? Selvom resiliens er en egenskab, der primært udvikles i barndom, kan bevidst træning styrke din resiliens.

Har du spørgsmål om, er du velkommen til at kontakte mig her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *