Den præmature baby

I begyndelsen kan forældre til en præmatur føle sig bekymrede og være forvirrede over situationen. Det man regnede med skulle være en fantastisk start på livet i trygge og hjemlige omgivelser, ender muligvis i en lang indlæggelse af mor og baby efter en traumatisk fødsel. Der er meget at tage hensyn til i disse situationer. Babys behov er anderledes end forventet, og det kan være uoverskueligt, hvordan den nye situation skal håndteres.

Hvad er en præmatur?

Præmature babyer er født før uge 37, altså over 3 uger tidligere end terminsdatoen. Ekstremt præmature er født før uge 28. Omkring 5 % af alle børn fødes for tidligt, og der kan være mange forskellige grunde til dette. Spørg din læge eller jordemoder for at få udredt din specifikke situation.

Den akutte behandling af præmature sker på hospitalet, hvor der kan være behov for ilt, sonde og kuvøse. Dette afhænger af fødselstidspunktet og babys udvikling. Når den akutte behandling er overstået og baby bliver mere mobil, er det muligt at stimulere modningen af nervesystemet mere og mere. Afhængigt af behandlingsformen, kan det være muligt at begynde allerede inden den akutte behandling er helt overstået.

En præmaturs sansemotoriske behov

Eftersom en præmatur baby ikke har været inde i maven så længe som den har behov for, er den ikke fuldt udviklet ved fødsel. Jo tættere på uge 40, du kommer, jo mere udviklet og “færdig” er din baby. Dit barns modningsbehov afhænger altså af hvor længe, den har været i maven. Den sansemotoriske udvikling påbegyndes allerede under graviditeten. Derfor kan det være nødvendigt at understøtte din babys videre sansemotoriske modning. Fælles for fortidligt fødte børn er nemlig, at deres nervesystem ikke er fuldt udviklet. Hvis der ikke gøres en indsats inden for modningen af nervesystemet efter fødslen, kan det resultere i gener, der har effekt på barnets livskvalitet fremover. Det kan f.eks. komme til udtryk ved sensorisk skyhed, et særligt sensitivt nervesystem. En person med sensorisk skyhed reagerer stærkere på sensoriske indtryk end andre. Det kan f.eks. komme til udtryk ved tilbagetrækning, gråd og kropslig uro. Læs mere om det her.

Forældrenes rolle

Når man som forælder står med en pludselig fødsel af en meget lille baby, kan det være svært at håndtere hele situationen. Det kan være meget at tage hensyn til både sine egne, babys og familiens behov, og der kan selvsagt være meget frygt og usikkerhed indblandet i situationen.

Når det kommer til babys sansemotoriske behov, er der heldigvis mindske gener fra et underudviklet nervesystem ved målrettet sansestimulation. Forældre, pårørende eller terapeut kan benytte forskellige øvelser og metoder til at understøtte en forsat modning af nervesystemet.

Sansestimulation af en præmatur

Når en præmaturs nervesystem skal stimuleres, er der især fokus på følesansen, balancesansen og muskel-ledsansen. Det er tre primære sanser, som er essentielle for vores kropsbevidsthed og vores væren i verden. Noget af det første, man kan gøre for at understøtte sin nyfødtes udvikling, er at mindske sanseindtryk såsom lys, lyd, berøring (fra andre end de tætteste omsorgspersoner) og dufte frem til termin. Herefter kan man tilføje sanseindtryk langsomt over tid. Tænk på at baby burde have ligget inde i maven frem til termin, og det altså er forholdene i en livmoder, som babyen har behov for. Det er derfor vigtigt at have hud til hud, at svøbe baby og at bære baby så meget som muligt i vikle. Til det skal din baby selvfølgelig have bevægelsesfriheden ved ikke at være koblet til nogen apparater.

Derudover kan der med fordel arbejdes for at etablere amningen, da det både er fantastisk næring for den nyfødte og giver mulighed for hud til hud. Læs om hvordan du fremmer din babys spiseevne her.

Spørgsmål?

Tal med hospitalet, din sundhedsplejerske eller kontakt mig for information vedrørende hensigtsmæssig stimulation og muligheden for at bære i vikle. Husk at understøtte babys hoved, når den bæres!

Alle børn er forskellige og har gavn af sansestimulerende øvelser, men med præmature kan det være relevant at gøre en ekstra indsats på området, således at den sansemotoriske udvikling understøttes. Læs om hvorfor den sansemotoriske udvikling er vigtig her.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *