Etablering af en præmaturs spisevne

Det er normalt, at en præmatur ikke kan indtage føde oralt. Af den grund gives den første mælk gennem sonde, der går ind i næsen og videre ned. Problemerne med at etablere spisning kan hænge sammen med et umodent sansemotorisk system, og viser sig f.eks. ved problemer med at sutte, synke og respirere. Læs mere om den præmature baby her.

Jo hurtigere den præmature baby lærer at spise selv, des bedre, men det kan desværre være udfordrende at lære en præmatur baby at spise.

Den overvældende fødsel af en præmatur

Da jeg selv lå på hospitalet med min lille søn i armene, var jeg ikke i stand til at give ham mælk. Grundet en hurtig og tidlig fødsel, var min produktion ikke klar og hans spiseevne ikke udviklet. Af den grund havde han en sonde, der gik ind igennem hans næse. På daværende tidspunkt arbejdede jeg som ergoterapeut med rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade. Det var derfor ikke første gang, jeg havde med sonde og spisetræning at gøre. Forskellen var dog alligevel stor. Her sad jeg totalt overrasket med min lille søn i armene. Han var selvsagt langt mindre end dem, jeg normalt arbejdede med og sonden løber for voksne ikke gennem næsen. Derudover var mine bryster ikke klar til at afgive mælk, de var større end hans hoved, og hans mund kunne ikke nå rundt om brystvorten og få ordentligt fat.

Hvor der er vilje, er der vej

Ud fra personlig og faglig erfaring, ved jeg, at vi er i stand til mere, end det umiddelbart ser ud til. Og nej, her er det ikke sagt, at ALLE kan, eller at det er nemt. Dog er der noget om udtrykket “hvor der er vilje, er der vej”. Det udtryk hjalp i hvert fald mig, da jeg sad der på hospitalet. Jeg tog fat i alt hvad jeg vidste om spisetræning og skrumpede det ind til miniaturestørrelse.

Sådan etablerede jeg amning

Jeg stimulerede min mælkeproduktion med en ammemaskine hver 3 time. Jeg gav min søn mine første små dråber mælk med sprøjte oralt, mens jeg gav ham sonde. Jeg dryppede mælk om mine brystvorter og lod ham snuse og smage på det. Jeg stimulerede hans tunge, læber og gane, og hjalp hans mund til at holde om brystvorten. Nervesystemet skulle trænes og synapserne i hjernen skulle laves. Det blev de. Det tog flere dage, hvor jeg kørte min rutine, der tog 1,5 time af gangen, hver 3. time, men det virkede. Der gik ikke lang tid før donormælken blev skrottet og min mælk blev givet gennem sonden. Derefter blev sonden også hurtigt taget væk, og jeg fortsatte amningen helt normalt uden min søn tabte sig i vægt ved overgangen.

Har du spørgsmål til livet med en præmatur?

Vil du vide mere om, hvordan man kan styrke en præmatur babys spiseevne, er du velkommen til at kontakte mig her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *